Börek Osmanlıdan günümüze Türk mutfağında en çok tüketilen hamur işlerinden biridir. Börek, Türk mutfağında bir açılmış hamurun yahut yufkanın ortasına çeşitli materyaller konularak değişik biçimlerde pişirilebilen hamur işi olarak bilinir. Birtakım yörelerde yufkasız olarak yapılan kimi yemeklere de börek denilmektedir. Örnek olarak Afyon patlıcan böreği buna bir örnektir. Son periyotta patatesle yapılan börek tanımları de olsa börek yufka ile yapılan bir lezzettir.
Böreğin çok daha lezzetli olması için yufka sosu büyük değer taşımaktadır. Çok sayıda börek ustası yufka sosu hazırlarken soda kullanır. Soda yahut maden suyuyla hazırlanan yufka sosu böreğin daha düzgün pişmesini sağlar. Tıpkı vakitte da böreğin üzerinin çıtır çıtır olmasına yardımcı olur.
MADEN SUYUYLA YUFKA SOSU NAZIL HAZIRLANIR?
1 şişe soda yahut maden suyu
1 su bardağı süt
1 su bardağından bir parmak eksik sıvı yağ
Sodalı börek sosu, yapmak için geniş ve derin bir kase kullanmamız gerekiyor. Akabinde börek sosunun materyalleri olan sütü, sodayı ve sıvı yağı bu kabın içine ekleyerek güzelce karıştıralım. Bütün hepsi özdeşleşene kadar sosumuzu süratlice çırpalım. Artık sodalı börek sosunu yufkaları ıslatmak içinde kullanabiliriz.
Sosu kullanırken bilmeniz gerekenler;
Sodalı börek sosu, çırpılıp hazırlandıktan sonra böreğin yufkaları ortasına fırçayla sürülmelidir. Böreği şekillendirdikten sonra kalan sosu da üzerine döküp 1-2 saat sosu güzelce içine çekmesini beklemek gerekmektedir. Akabinde böreği fırına sürüp üzeri nar üzere kızarana dek pişirebiliriz. Bu sos tanımıyla hazırlanan börekler çıtır çıtır olmaktadır. Çok sayıda börek ustası da bu tanımı kullanmaktadır.
Fotoğraflar: Tarifsiteniz.com